Om Nanobin AB

Nanobin är världens första luktfria fickaskfat i återvunnet papper. Med en enkel, smart lösning möjliggör vi rena stadsmiljöer, grönare gräs och fräschare stränder här och nu.

Idén till Nanobin fickaskkoppen fick Alice Alice Hertz Dahl när hon för ungefär sju år sedan stod och väntade på en buss. Vid busshållplatsen stod också några unga tjejer som rökte. När de rökt färdigt kastade de fimpen på marken.  

Alice kunde konstatera att det överallt på marken låg fimpar. Hon började räkna dem för att få tiden att gå. Det här är ju inte klokt, tänkte hon, och entreprenörhjärnan i henne aktiverades.

– Vad kunde man göra åt problemet?
– Varför använder inte fler fickaskkoppar?

Hon tog kontakt med politiker för att höra hur de såg på problemet. Hon kontaktade företag och inledde snart ett samarbete med produktutvecklare. Hennes ide: en fickaskkopp inte större än ett cigarettpaket som man slänger i soporna när den är full. Arbetet tog sin tid men ledde till slut fram till Nanobin, en portabel fickaskkopp tillverkad i återvunnet papper.

Fickaskkoppar har funnits tidigare. En del är tillverkade i plast, rymmer relativt få fimpar och töms/rengörs av ägaren.

Det unika med Nanobin är utseendet, färgen och formen, och dess funktionalitet. Den är luktfri, flamsäker, gjord av papper, rymmer upp till 12 fimpar och den slängs i soporna när den är full.

Alice har själv delat ut fickaskkoppen på stan för att se vad rökare tycker om produkten. Bemötandet har varit positivt och det framkom att färgen på fickakskkoppen spelar en viktig roll för många yngre rökare.

Nanobin är finns i idag i färgerna guld, silver och blå.

– Är detta den första fickaskkoppen som rökare är villiga att använda på kontinuerlig basis? Det är vad Alice Hertz Dahl tror och arbetar för.

Nu lanseras Nanobin i bred skala både i Sverige och utomlands.
Cigarettfimpar förgiftar vår natur och kostar enorma summor att ta hand om. Nanobin är ett steg mot en fimpfri miljö, säger Alice Hertz Dahl.

Alice Hertz Dahl

Entreprenör och uppfinnare

Om Alice Hertz Dahl

  • Entreprenör och uppfinnare
  • Utbildad textillärare och civilekonom
  • Har drivit ett eget distributionsbolag i många år
  • Har arbetat med produktutveckling på Starbucks
  • Hjälpte Estrella att lansera svensk chips i England, världens största chipsmarknad.
  • Tog fram och sålde den första fettfria salladsdressingen i Sverige
  • Uppfinnare av Nanobin